Emekli maaşınız eğer 12 ay boyunca kullanılmazsa veya hesapta herhangi bir aktivite görülmezse, Sosyal Güvenlik Kurumu güvenlik önlemi amacıyla emekli maaşına bloke koyar. Bu durumda, hem mevcut biriken maaşlarınıza erişemezsiniz hem de yeni gelecek emekli aylıklarınız bloke kaldırılana kadar çekilemez.
Bloke edilmiş emekli maaşı ve birikmiş tutarlarınızı geri almak mümkündür. Ancak, bu işlem için dilekçe ile resmi bir başvuru yapmanız şarttır. Blokeli maaş sorgulaması ve bloke kaldırma işlemleri için başvurularınızı e-devlet üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Bu yazımızda, emekli maaşına bloke konulup konulmayacağına dair sıkça sorulan sorulara yanıt bulabilir ve emekli maaşınızın blokesini kaldırma ile ilgili tüm detayları öğrenebilirsiniz.
Emekli Maaşı Kaç Ay Çekilmezse Bloke Konur?
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından alınan gelir ya da emekli maaşını 12 ay süresince çekmezseniz veya hesabınızda herhangi bir finansal aktivite olmazsa, maaşınıza bloke konulur ve maaşınız kesilir. Eğer yurtdışında yaşıyor ve 12 aydan uzun süre maaşınızı çekemiyorsanız;
- Başka bir bankada yeni bir hesap açabilir veya mevcut hesabınıza düzenli olarak EFT/Havale yapabilirsiniz.
- Alternatif olarak, faturalarınız için otomatik ödeme talimatı vermek de blokenin önüne geçecektir.
Bu adımlardan herhangi birini uygulamanız halinde, maaş hesabınız üzerinde bloke uygulanmayacaktır.
Hareketsiz ve Blokeli Emekli Maaşı Nedir?
Emekli maaşı alan kişilerin hesaplarında 12 ay süresince hiçbir finansal işlem yapmamaları sonucu, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından maaş hesaplarına bloke konulur. Eğer hesabınızda bloke varsa, bu yazıda SGK emekli maaşı bloke kaldırma sürecini nasıl yöneteceğiniz hakkında bilgilere yer verilmiştir.
Hareketsiz ve Blokeli Emekli Maaşı Sorgulama
Eğer emekli maaş hesabınızda herhangi bir hareket olmadığı için maaşınıza bloke konulduysa, blokeli olan toplam alacak tutarınızı e-devlet üzerinden sorgulayabilirsiniz. Sorgulamayı gerçekleştirmek için:
- T.C. kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz ile e-devlet girişi yapın, yada direk giriş yapmak için linke tıklayın. Blokeli Emekli Maaşı Sorgulama
- Emekli maaşı bloke sorgulama sayfasına gidin.
Hareketsiz ve Blokeli Emekli Maaşı İadesi Nasıl Yapılır?
Bloke kaldırma ve iade almak için iki yöntem bulunmaktadır:
- E-devlet üzerinden online olarak dilekçe göndermek: Bu yöntemle, blokeli tutarın iadesini hızlıca talep edebilirsiniz.
- Elden ya da posta yoluyla dilekçe ile başvuru yapmak: Aşağıda belirtilen dilekçe örneğini doldurarak, bağlı bulunduğunuz Sosyal Güvenlik Müdürlüğü’ne başvuruda bulunabilirsiniz. Bu yöntemle, hareketsiz kalan hesabınızdaki blokenin kaldırılması ve iade alınması sağlanabilir.
E-devletten blokeli emekli maaşı iadesi başvurusu
E-devlet üzerinden blokeli emekli maaşı iade başvurusu yapmak için öncelikle bir e-devlet şifresine sahip olmanız gerekmektedir. T.C. kimlik numaranızla e-devlet sistemine giriş yaparak, SGK bloke kaldırma ve iade talebinizi oluşturabileceğiniz e-devlet blokeli emekli maaşı iade başvurusu sayfasını kullanabilirsiniz.
Blokeli emekli maaşının iadesi için dilekçe örneği
SGK’dan hareketsiz ve blokeli emekli maaşı iade talebinizi, e-devlet üzerinden yapabileceğiniz gibi, aşağıda yer alan örnek SGK bloke kaldırma dilekçesi aracılığıyla da SGK’ya elden veya posta yoluyla başvurabilirsiniz. Hareketsiz ve blokeli emekli maaşı iade başvurusu için kullanabileceğiniz dilekçe şablonu aşağıdaki gibidir:
Kurumunuza ait ……………….. T.C. numaralı emeklisi olarak, elimde olmayan sebeplerden ötürü emekli aylığımı çekemedim ve emekli maaş hesabıma bloke konuldu. Blokenin kaldırılmasını ve emekli aylığım ile birikmiş tutarların tarafıma iadesini talep etmekteyim.
Ziraat Bankası Emekli Maaşı Bloke Kaldırma
Ziraat Bankası üzerinden emekli maaşı alanlar ve maaş hesaplarında 12 ay boyunca herhangi bir hareket olmadığı için bloke oluşmuşsa, bloke kaldırma işlemleri için aşağıdaki yöntemler uygulanabilir:
- E-Devlet Üzerinden Başvuru: E-devlet platformunda yer alan ‘Hareketsiz ve Blokeli Emekli Maaşı İadesi’ menüsünden bloke kaldırma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
- SGK Hareketsiz Maaş Başvurusu: Eğer e-devlet şifreniz yoksa, SGK’ya direkt olarak maaş bloke kaldırma dilekçesi ile başvurabilirsiniz. Başvuru süreci yukarıda detaylı bir şekilde anlatılmıştır.
PTT Emekli Maaşı Bloke Kaldırma
PTT üzerinden emekli maaşı alan ve maaşı 12 ay boyunca çekmeyen kişilerin maaşlarına konulan blokeyi kaldırmak için:
- E-Devlet Üzerinden Başvuru Yapılabilir: E-devlette bulunan ‘Hareketsiz ve Blokeli Emekli Maaşı Başvuru’ menüsünden işlem yapılabilir.
- Maaş Bloke Kaldırma Dilekçesi ile Başvuru: Yukarıda verilen dilekçe örneği ile direkt olarak SGK’ya başvuru yapılabilir.
Bloke Kaldırıldıktan Sonra Maaş Ödemeleri Ne Zaman Yapılır?
Başvuru işleminden sonra genellikle 1.5 ila 2 ay içinde blokeler kaldırılır ve biriken maaş ödemeleri yapılır. Bu ödemeler doğrudan Ziraat Bankası gibi işlem yapan banka hesaplarına yatırılmayabilir. Bu nedenle işlemin takibinin yapılması ve gerektiğinde banka ile irtibata geçilmesi önerilir.
İlgili İçerik
Bağkur Muafiyet Belgesi Nedir, Nasıl Alınır ?Emekli Maaşı Banka Değişikliği ve Bloke Kaldırma İşlemleri
Emekli maaşınızı farklı bir bankaya transfer etmek istediğinizde bazı blokajlarla karşılaşabilirsiniz. Bu blokeler genellikle aşağıdaki nedenlerden kaynaklanır:
- Kredi Borcu: Eğer mevcut bankanızda devam eden bir kredi borcunuz varsa,
- Emekli Promosyonu: Eğer aldığınız emekli promosyonunun ödeme süresi henüz dolmadıysa,
- Ek Hesap Kullanımı: Eğer ek hesap veya diğer borçlarınız varsa,
Bu durumlarda, emekli maaşı hesabınıza bağlı olan bu borçları öncelikle kapatmanız gerekmektedir. Borçlarınız kapandıktan sonra, emekli maaşı taşıma işlemi için bankanızın blokesini kaldırmak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:
- Banka Şubesi ile İletişim: Banka şubenize giderek ya da telefonla arayarak emekli maaşınızın blokesini kaldırmalarını isteyebilirsiniz.
- Çağrı Merkezi: Eğer şube üzerinden sonuç alamazsanız, bankanızın çağrı merkezini arayarak durumu izah edebilir ve maaşınızın blokesinin kaldırılmasını talep edebilirsiniz.
- Dilekçe İle Başvuru: Çoğu zaman banka şubesi veya çağrı merkezi aracılığıyla çözülebilir bu işlem için ekstra bir dilekçe gerekmeyebilir. Ancak, işlemin çözüme kavuşmaması durumunda, bankanıza resmi bir dilekçe ile emekli maaşı bloke kaldırma talebinde bulunabilirsiniz.
Bloke kaldırma işlemleri tamamlandıktan sonra, emekli maaşınızı dilediğiniz bankaya taşıyabilir ve yeni bankanızdan maaş alımına başlayabilirsiniz.